Мега китовите купуваат големи количини Bitcoin

110

Bitcoin (BTC) минува низ затишје во цената, но и покрај „киселoто расположение“, најголемите китови „голтаат“ купишта средства за да ја зголемат големината на нивните имоти.

Овој тренд се толкува како доказ кај некои експерти дека може да се очекува значителен пораст на имотот.

Santiment, водечки инструмент за анализа на криптовалути, откри тренд меѓу мега биткоин китовите. Мега китови се адреси кои содржат повеќе од 10.000 BTC, а најновиот извештај на Santiment откри дека овие китови сега контролираат 12% од вкупната понуда на Bitcoin.

BTC адресите на мега китовите се состојат во дел од адреси на берзите, поради нивната најголема понуда на Bitcoin за една година“, напиша Santiment на Твитер. „Често ги анализираме адресите од 100 до 10.000 BTC, но акумулацијата на ова високо ниво сепак може да биде ветувачки знак“.

Извештајот на Santiment забележува дека последните 20 недели биле клучни за мега-китовите кои го собрале имотот, заработувајќи 12,8% повеќе преку овој прозорец.

Цените на најголемата криптовалута паднаа за повеќе од 25% во последните 3 месеци и го достигнаа дното од 28.000 долари. Овие ниски падови се во остар контраст со извонредните врвови од 68.000 долари што BTC ги достигна во последниот квартал од 2021 година.

Santiment верува дека овој модел може да доведе до забележителни добивки во цената на средството во блиска иднина, бидејќи сигнализира огромен институционален интерес за Bitcoin. Истото мислење со извештајот го делат и пазарните аналитичари.

Со изненадувачко закрепнување, најголемата криптовалута во светот, Bitcoi (BTC), успеа да направи успешно неделно затворање од над 30.000 долари – првото позитивно затворање на Биткоин во последниве десет недели.

Адресите, наведени во акумулацијата, покриваат портфолија на берзи за криптовалути како што се Binance, Bitfinex, OKEX и други. MicroStrategy на Мајкл Сејлор е исто така тежок играч во играта со низа значајни набавки за време на падот. Последното купување на компанијата беше на почетокот на април, кога купи 4.167 BTC, во вредност од 190,5 милиони долари. MicroStrategy има вкупен имот од повеќе од 120.000 BTC, а Sailor рече дека нема планови да ја промени стратегијата на компанијата во однос на Bitcoin.

Малопродажните инвеститори на BTC можеби биле одбиени од мечешките чувства во просторот. На Светскиот економски форум во Давос, Скот Минерд од Guggenheim рече дека BTC може да падне и до 8.000 долари.

Биткоинот моментално се тргува по 31.412 долари, што е зголемување од 4% во последните 24 часа.