Меѓународна агенција за енергетика: Цените на гасот може да соборат рекорди поради Кина

16

Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) предупреди дека цените на природниот гас би можеле да достигнат нови рекорди, поддржани од непредвидливото темпо на потрошувачка во Кина.

Иако цените паднаа во последните месеци, ситуацијата може да се промени оваа година бидејќи побарувачката во Азија, особено во Кина, расте, се вели во најновиот извештај на ИЕА за пазарот на гас, објавен во вторник во Париз.

Кина, најголемиот увозник на природен гас во светот, неодамна ги укина ограничувањата за коронавирусот што ја погодија домашната побарувачка минатата година, се вели во извештајот.

Силен раст на побарувачката за течен гас во Кина
Според оптимистичкото сценарио, повратената побарувачка за течен природен гас (ЛНГ) во Кина би можела да порасне за 35 отсто, проценува ИЕА.

Тоа би предизвикало жестока конкуренција на меѓународните пазари и би можело да доведе до повторно покачување на цените на бензинот на неодржливи нивоа од минатото лето, што особено ги загрижува европските клиенти, предупредуваат тие.

„Минатата година беше исклучителна за глобалните пазари на гас. Цените се враќаат на подносливо ниво, особено во Европа, каде што благата зима и падот на побарувачката помогнаа да се „олади“ пазарот“, рече директорот за енергетски пазари и безбедност на IEA, Кеисуке Садамори.

„Кина ќе биде голема непознаница во 2023 година и ако глобалната побарувачка за ЛНГ се врати на нивоата пред кризата, тоа само ќе ја зголеми конкуренцијата на светските пазари и неизбежно повторно ќе ги зголеми цените“, додаде Садамори.

И покрај зголемувањето на глобалната побарувачка за ЛНГ во 2022 година, понудата се зголеми релативно скромно, за 5,5 отсто, наведува агенцијата.

Инвестициите беа слаби поради сè поскапата градба и континуираните преговори за долгорочни договори за снабдување, забележуваат тие.

Фото: Pixabay