Меѓународна агенција за енергија: Европа може да се соочи со ограничување на потрошувачката на гориво

9

Шефот на Меѓународната агенција за енергетика предупреди дека европските земји кои се повеќе зависни од рускиот гас, вклучително и Германија, се соочени со „тешка зима“ бидејќи „можеби ќе треба да ја рационализираат потрошувачката на гас“.

„Сегашната енергетска криза може да биде една од најлошите и најдолгите во историјата, а особено Европа може да биде силно погодена“, рече Фатих Бирол, шеф на Меѓународната агенција за енергетика.

Во интервју за германскиот магазин Шпигел, Бирол изјави дека последиците од настаните во Украина веројатно ќе ја направат сегашната енергетска криза полоша од кризата во 1970-тите.