Меѓународна агенција за енергија: Растот на глобалната побарувачка на нафта ќе забави на 1,1 милиони барели дневно во 2024 година

16

Растот на глобалната побарувачка на нафта ќе забави од 2,3 милиони барели дневно на 1,1 милиони барели дневно во 2024 година, објави денеска Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) во мајскиот извештај.

Прогнозата за 2024 година е намалена за околу 100.000 барели дневно од претходната априлска проценка бидејќи ИЕА гледа дека растот на побарувачката на нафта се враќа на својот историски тренд по екстремната нестабилност во годините на пандемијата и војната во Украина.

Според извештаите, слабата индустриска активност и благите зимски температури ја намалија потрошувачката на енергија во првиот квартал од 2024 година, особено во Европа.