Меѓународната агенција за енергетика со совет до ЕУ: „Штедете гас“

13

Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) ја советува Европската унија да штеди гас за да се избегнат празните магацини и ризикот од прекини во снабдувањето оваа зима.

За да се одржи снабдувањето со гас на соодветно ниво до крајот на грејната сезона, побарувачката ќе треба да се намали за 9 до 13 проценти во однос на просекот од изминатите пет години, се наведува во извештајот на ИЕА за пазарот на гас.

Со низок прилив на течен природен гас, ова ќе обезбеди капацитетите за складирање гас да останат полни меѓу 25 и 30 проценти, се вели во извештајот.

Без намалена потрошувачка на гас и во случај на целосен прекин на руските испораки од ноември, нивото на складирање би можело да падне на нешто помалку од пет проценти, доколку во тоа време се испорачува само мала количина на ЛНГ на ЕУ. Ова би го зголемило ризикот од прекини во снабдувањето во случај на последователен студен бран, оценуваат познавачите.

Според анализата на ИЕА, со значителен прилив на ЛНГ, складиштето би било нешто под 20 отсто капацитет.

„Руската инвазија на Украина и наглото намалување на испораките на природен гас во Европа предизвикуваат значителна штета на потрошувачите, бизнисите и цели економии, не само во Европа, туку и во економиите во развој и во развој“, вели директорот на ИЕА за енергетски пазари и безбедност Кеисуке Садамори.

„Изгледите за пазарот на гас и понатаму остануваат заматени, не само поради непромисленото и непредвидливо однесување на Русија што ја уништи нејзината репутација како сигурен снабдувач. Но, сите индикации се дека пазарите ќе останат многу тесни на почетокот на 2023 година“, вели тој.

Се очекува годинава глобалната потрошувачка на природен гас да се намали за 0,8 отсто. Во Европа побарувачката ќе се намали за рекордни десет проценти, додека во Азија и Пацификот ќе остане непроменета, пренесуваат медиумите.

Следната година се очекува глобалната потрошувачка на гас да се зголеми за 0,4 отсто, иако самите изгледи остануваат главно неизвесни, особено во однос на идните акции на Русија и притисокот од постојано високите цени на енергијата врз економијата, објави ИЕА.