Меѓународниот туризам се враќа на нивоата пред пандемијата – Која дестинација е најатрактивна

13

Меѓународниот туризам ќе го достигне нивото пред пандемијата на Ковид до крајот на оваа година, а првичните проценки укажуваат на раст од два отсто во однос на 2019 година, се вели во извештајот на Светската трговска организација (UNWTO).

Според овогодинешниот прв туристички барометар на агенцијата на Обединетите нации, меѓународниот туризам ја заврши 2023 година на 88 отсто од нивото пред пандемијата, со проценети 1,3 милијарди меѓународни пристигнувања.

Приходите од меѓународниот туризам во 2023 година изнесувале 1,4 милијарди долари, што е на ниво од 93 отсто во однос на 2019 година кога изнесувале 1,5 милијарди долари.

Најважните заклучоци од анализата во извештајот се дека Блискиот Исток го предводеше закрепнувањето во релативна смисла како единствен регион што ги надмина нивоата пред пандемијата во меѓународните пристигнувања, а за 22 проценти повеќе отколку во 2019 година, соопшти Бизнис асоцијацијата на Хотелско-угостителската индустрија (ХОРЕС).

Потоа, Европа е најпосетуваниот регион во светот, достигнувајќи 94 проценти од нивоата во 2019 година, поддржани од интрарегионалната побарувачка и патувањето од Соединетите Американски Држави.

Африка имаше 96 отсто посетители во споредба со периодот пред пандемијата, а Америка достигна 90 отсто, додека Азија Пацифик достигна 65 отсто од нивоата пред пандемијата по повторното отворање на неколку пазари и дестинации.

Сепак, резултатите се различни во зависност од регионот, при што Јужна Азија забележа закрепнување од 87 проценти од нивото во 2019 година, а североисточна Азија околу 55 проценти.

Според соопштението, достапните податоци покажуваат дека неколку дестинации, вклучувајќи големи, развиени дестинации, како и мали и во подем, покажуваат двоцифрен раст на меѓународните пристигнувања во 2023 година во споредба со 2019 година, при што четири подрегиони ја надминуваат побарувачката во 2019 година. – Јужна Медитеранска Европа, Карибите, Централна Америка и Северна Африка.

Генералниот секретар на UNWTO, Зураб Пололикашвили, рече дека најновите податоци ја нагласуваат отпорноста и брзото закрепнување на туризмот, а бројките пред пандемијата се очекуваат до крајот на 2024 година.

– Закрепнувањето веќе има значително влијание врз економијата, работните места, растот и можностите за заедниците ширум светот. Овие бројки не потсетуваат и на критичната задача за вклучување на одржливоста во развојот на туризмот – рече тој.

Вкупните приходи од туризмот од извозот, вклучително и патничкиот транспорт, се проценуваат на 1,6 милијарди долари во 2023 година, што е речиси 95 отсто од 1,7 милијарди долари забележани во 2019 година.