Мексиканските археолози откриле станбени блокови во кои живеела „елитата“ од 5 век

37

Мексиканските археолози објавија дека откриле станбени блокови во кои живеела „елитата“ на познатиот археолошки локалитет на Маите Чичен Ице, за кој се верува дека ги претставува остатоците од светиот град основан во 5 век.

Археологот Франциско Перез Руиз рече дека досега не се откриени познати станбени области во Чичен Ика, што значи дека ова откритие на станбен комплекс претставува откривање на „првата населба каде владетелот живеел со своето семејство“, пренесе Ројтерс.

Областа, денес позната како Чичен Вјехо, ќе биде интегрирана во туристичката понуда на археолошкиот локалитет Чичен Ице, кој е вклучен во листата на светско културно наследство на УНЕСКО.

Археолозите од Националниот институт за антропологија и историја се надеваат дека оваа област, и оние што допрва треба да се откријат, ќе дадат информации за тоа каков бил животот на жителите на градот.

„Мора да има населби кои сè уште не се откриени. Со истражување на станбените области можеме да дознаеме за други семејства, други групи жители кои биле дел од овој величествен град“, изјави археологот Хозе Осорио Леон.

Оваа област се ископува од 1998 година, а Секоја година Чичен Ице ја посетуваат околу два милиони туристи, според официјалните податоци, пренесува Танјуг.

Фото:Facebook