Менаџерот на Тесла објасни зошто ги смета за важни користените електрични автомобили

21

Мајкл Оутс, менаџер за продажба и испорака на Тесла во Велика Британија, верува дека искористените електрични возила ќе играат важна улога во транзицијата кон одржливи форми на транспорт.

Тој го кажа ова на самитот за електрични возила во Оксфорд. Дополнително, тој оцени дека електричните автомобили се широко прифатени.

„По првите усвоени електрични автомобили, треба да почнеме да се допираме до оние за кои електричниот автомобил не е нужно избор за нивното следно купување на автомобил“, рече тој.

Тој посочи дека треба да се внимава и на оние кои се заинтересирани да купат ваков автомобил, а немаат доволно пари за него.

„Затоа верувам дека користените автомобили се апсолутно клучни за да се осигури дека што е можно повеќе луѓе можат да доживеат поседување и возење електричен автомобил“, нагласи Оутс.

Според Здружението на производители и трговци на моторни возила во Велика Британија, продажбата на половни електрични возила во вториот квартал од оваа година пораснала на 30.645, т.е. за 81 отсто. Пазарниот удел на овие возила е 1,7 отсто.

Според Cox Automotive, пазарот на половни електрични возила во Соединетите Американски Држави почнува брзо да расте бидејќи овие возила стануваат сè подостапни и се зголемува продажбата.

Сепак, Оутс истакна дека нѝ претстои уште долг пат. Според него, индустријата за користени електрични возила е сè уште во зародиш, во споредба со новата индустрија за електрични возила. Како што рече, мора да се повтори напорот да се отфрлат митовите поврзани со електричните возила, но овој пат меѓу купувачите на половни автомобили, пренесува CNBC.