Mercator го презеде словенечки Engrotuš

37

Mercator денеска потпиша договор за откуп на 100 отсто од акциите на словенечки Engrotuš.

Со потпишувањето на договорот е започната постапката за добивање согласност од Агенцијата за заштита на пазарната конкуренција на Република Словенија (АВК), соопштија од групацијата на Fortenova, пренесува Јутарњи.хр.

Со ова дефинитивно го потврдуваме статусот на најсилниот домашен регионален трговски синџир во регионот -Спојувањето на Меркатор, која е во сопственост на групацијата Фортенова и Енгротуш, ќе ја зајакне пазарната позиција на двете трговски друштва, нагласува Групацијата и ќе донесе нови можности за развој на словенечките добавувачи и вработени.

Потписниците на договорот се убедени дека интеграцијата на двете компании претставува одлична основа за идниот раст на заедничката компанија и долгорочна одржливост на бизнисот, од што ќе имаат корист сите засегнати страни, а со тоа и целата економија.

Групација Фортенова  со големо задоволство ја завршува годината со уште една голема аквизиција во малопродажбата. Фабрис Перушко, член на Одборот на директори и главен извршен директор на Групацијата Фортенова, забележува дека преземањето на Туш  е второ големо проширување на продажната мрежа на Фортенова за кратко време.

– Со ова дефинитивно го потврдуваме статусот на најсилниот домашен регионален малопродажен синџир во регионот и го докажуваме она што го најавивме кога го интегриравме Меркатор во мрежата на Групацијата Фортенова во 2021 година.

– Нашето задоволство е дотолку поголемо, ако се земе предвид колку бараше малопродажбата лани и годинава. И покрај ова, ние остануваме многу фокусирани на имплементација на стратегија чија главна цел е што е можно поблиску до клиентите низ мрежата и континуирано да нудиме широк спектар на производи и услуги по пристапни цени, а во исто време, преку одлични односи со локални добавувачи, ги зајакнуваме националните економии во петте земји во кои работиме. Убедени сме дека тоа е најдобрата гаранција за долгорочниот развој на целиот национален економски синџир – од производство до преработка до трговија – што потоа, од вработување до поддршка за инвестиции, претставува значаен придонес за одржлив економски раст во регионот – изјави Фабрис Перушко.