Mercedes ќе гради мрежа за полначи

46

Mercedes-Benz најавува далекусежни планови за лансирање на глобална мрежа за полнење со висока моќност низ Северна Америка, Европа, Кина и други клучни пазари.
Mercedes-Benz годинава започнува да гради мрежа на моќни станици за полнење на електрични автомобили во САД и Канада, а потоа и во други региони низ светот.

Целта е да се воспостави целосна мрежа пред крајот на деценијата, кога Mercedes-Benz има намера да биде целосно електричен бренд каде и да дозволуваат пазарните услови. Мрежата за полнење со висока моќност на Mercedes-Benz во голема мера ќе го подобри искуството за полнење на корисникот, ќе го забрза патувањето кон целосно електрична иднина и ќе создаде глобална инфраструктура со иден потенцијал за создавање вредност. Мерките за полнење на Mercedes-Benz ќе бидат лоцирани во клучните градови и урбани центри на население, блиску до главните сообраќајници, пригодни дестинации за малопродажба и услуги.

Компанијата верува дека овој стратешки потег значително ќе ја подобри употребливоста и практичноста на новата генерација електрични возила, ќе го разликува сопственичкото искуство на Mercedes-Benz и ќе ја забрза трансформацијата на електричните возила. Мрежата за полнење првенствено ќе се фокусира на клиентите на Mercedes-Benz, кои ќе уживаат привилегиран пристап преку функцијата за резервации и други поволности.

Вкупните трошоци за инвестирање во мрежата во Северна Америка ќе изнесуваат нешто повеќе од 1 милијарда евра, распоредени во следните 6-7 години. Капитал за ова ќе обезбедат Mercedes и MN8 во сооднос од приближно 50:50.