Mercedes објави раст на продажбата во вториот квартал

13

Германскиот производител на луксузни автомобили Мерцедес-Бенц објави подобрена продажба во вториот квартал: во споредба со истиот период минатата година, продажбата порасна за 6 отсто на 515.700 возила, објави во вторникот производителот на автомобили во Штутгарт.
Бизнисот силно зеде замав, особено на домашниот пазар. Mercedes-Benz соопшти дека продал 58.600 автомобили во Германија во вториот квартал, што претставува зголемување од 23 отсто.

На европскиот пазар се испорачаа вкупно 157.100 возила.

Азија остана најважниот пазар за производителот на автомобили, со продажба од 239.200 автомобили, од кои поголемиот дел – 183.600 автомобили – беа продадени во Кина.

Со зголемување од 3%, бизнисот на северноамериканскиот пазар – кој ги вклучува САД, Канада и Мексико за Мерцедес – само благо порасна. Мерцедес таму продаде 98.800 автомобили.

Мерцедес забележа особено силен притисок со своите целосно електрични возила. Продажбата на чисто електрични автомобили се зголеми за 123% до 56.300 единици.

За шест месеци од годинава, продажбата изнесува речиси 1,02 милиони возила, што е зголемување за 5% во однос на истиот период лани.

Уделот на целосно електрични возила беше 102.600 единици, рече Mercedes-Benz, што значи дека е-автомобилите сочинуваа нешто повеќе од една десетина од вкупната продажба.

До 2030 година, Мерцедес сака да може да продава само целосно електрични автомобили каде и да дозволуваат пазарните услови.