Меркатор ќе заврши во француски раце?

34

Откако руската банка Сбербанк и унгарско-американскиот инвестициски фонд за недвижности Индотек минатиот петок потпишаа договор за намера да ја продадат Сбербанк со 44 отсто од акциите во групацијата на Фортенова група, која го вклучува најголемиот словенечки трговец Меркатор, се шпекулира за нов сопственик на Меркатор.

Во соработка со унгарско-американскиот инвестициски фонд се очекува доаѓањето на францускиот трговец Auchan во регионот на Југоисточна Европа, пишува словенечки Дневник.

Весникот наведува дека доколку француски трговец на мало влезе на словенечкиот пазар, може да се случи голем дел од продажната палета на полиците на Меркатор да бидат брендови по многу ниски цени.

Влегувањето на Индотек во сопственост на Фортенова, кој од минатата недела е единствен сопственик на Меркатор, може да биде интересен не само поради можната поврзаност со Auchan, туку и за проектот на Меркатор за централен логистички центар во Љубљана. Имено, Меркатор бара инвеститор кој би учествувал во развојот, финансирањето и изградбата на овој центар. Со проценета вредност од 130 милиони евра, проектот претставува најголема поединечна инвестиција во историјата на Меркатор, пренесува Банкар.ме.