Меtа го купи производителот на паметни леќи Luxexcel

82

Компанијата мајка на Фејсбук Меtа го купи Luxexcel, холандски стартап специјализиран за паметни очила. Веста за купувањето ја потврди  TechCrunch.
„Возбудени сме што тимот на Luxexcel се приклучи на Меtа, продлабочувајќи го постојното партнерство меѓу двете компании“, рече портпаролот на Меtа. Компанијата не ги откри финансиските услови на договорот.

Основана во 2009 година, Luxexcel  започна животот како производител диоптриски леќи.

Преземањето доаѓа во врема кога Меta се соочува со регулаторна контрола од Федералната трговска комисија во врска со купувањето на компанијата што ги развива Supernatural Within. Агенцијата ја тужеше Меtа во јули за да го блокира договорот. Гигантот на социјалните мрежи исто така се соочува со критики за тоа колку троши за промовирање на своите метаверзални амбиции.