Meta ја запре изградбата на два нови центри за податоци во Данска

34

Meta Platforms ја запре изградбата на два нови центри за податоци во Данска, откажувајќи го договорот од 2,4 милијарди круни (342 милиони долари) што го потпиша во август со изведувачот Per Aarsleff Holding, пишува Bloomberg“.

Per Aarsleff е известен дека договорот за проширување на центарот за податоци Оденсе е раскинат, објави данската градежна компанија. Компанијата мајка на Facebook и Instagram потврди дека го прекинала проектот.

Meta работи со два големи центри за податоци во својот кампус во Оденсе и треба да го заврши третиот следната година. Сега веќе откажаниот проект требаше да има две дополнителни серверски згради, кои требаше да се отворат до крајот на 2025-та година.

Изградбата на доградбата започна, со темели, канализација, кабли, менза и паркинг за 1.000 автомобили сега се завршени.

„Одлучивме да не продолжиме со планираното проширување надвор од трите згради“, коментира портпаролот на Meta, Питер Минстер.

Тој рече дека овој потег е дел од голем број чекори одобрени неодамна за создавање „порационализирана организација“, како и преглед на развојните планови за да се осигура дека ќе изгради „нова генерација“ центри за податоци дизајнирани да се занимаваат со процеси поврзани со вештачката интелигенција.

Datacenter Dynamics најпрво ги објави плановите на Meta за ремонт на своите проекти за изградба на центри за податоци.

Во ноември, извршниот директор на Meta, Марк Цукерберг, објави дека компанијата ќе отпушти повеќе од 11.000 вработени по неколку четвртини разочарувачки профит и пад на приходите.