Мета објави одлични резултати, акциите пораснаа

28

Мета ги објави резултатите за заработката во последниот квартал минатата година по затворањето на вчерашното тргување.

Компанијата – мајка на Фејсбук ги надмина очекувањата за клучните приходи во услови на силен пазар за рекламирање.

Еве какви се клучните бројки во споредба со проценките на аналитичарите составени од Блумберг:

Приходи од четвртиот квартал – 32,17 милијарди долари реални наспроти 31,65 милијарди долари очекувани.

Приходи од реклами – 31,25 милијарди долари реални наспроти очекуваните 30,86 милијарди долари

Прилагодена заработка по акција (EPS) – 1,76 $ Реална наспроти 2,26 $ очекувана

Дневни активни корисници – 2 милијарди реални наспроти 1,98 милијарди очекувани

Оперативна загуба на Reality Labs -4,28 милијарди долари реална наспроти -3,99 милијарди долари очекувана

Акциите на компанијата скокнаа за околу 14% во тргувањето по работното време.

Овие бројки ја завршуваат исклучително тешката година за Мета, која ги поседува и Инстаграм и WhatsApp. Во 2022 година, акциите на компанијата паднаа за приближно 63% бидејќи гигантот на социјалните медиуми се бореше со зголемената конкуренција од TikTok, високата инфлација и намалениот пазар на дигитално рекламирање.

Фото: Facebook