Меtа падна за 36 места на рангирањето на најдобрите компании за работа во САД

11

Компанијата мајка на Facebook, Meta Platforms, падна за 36 места на годишното рангирање на Glassdoor за најдобри компании во САД, од 11-то на 47-мо во година, обележана со сериозни ПР проблеми.

Компанијата, која минатата година беше ребрендирана од Facebook, но продолжува да ги води истоимените социјални медиуми, е во рангирањето 12 последователни години, но тоа е најнизок ранг меѓу 100-те учесници во рангирањето.

Од Glassdoor велат дека вработените се задоволни што компанијата им дава независност во работата, добра плата и можност да работат на производ со широк асортиман и со колеги кои им се допаѓаат.

Сепак, многу од нив се жалат и на негативни работи, како што се несаканото внимание на јавноста, недостаток на акција од страна на менаџерите за проблеми со платформата и прашања за идната насока на компанијата.

Меtа повторно беше критикувана од законодавците и јавноста откако поранешна вработена објави илјадници страници интерни истражувања за тоа како нејзините производи влијаат на потрошувачите.

Минатата есен, поранешната вработена Френсис Хоган достави документи до неколку медиуми, вклучувајќи ги „Волстрит журнал“, како и Конгресот, и поднесе жалби до Комисијата за хартии од вредност на САД.

Местото на Facebook во рангирањето постојано се менува со текот на годините. Компанијата го презеде водството во 2018 година, но следната година падна во рангирањето по скандалот со Cambridge Analytica.

Рејтингот на Facebook во овогодинешното рангирање е 4,3 од 5; Алгоритмот на Glassdoor се заснова на проценки на вработените во 12-месечен период кој завршува во октомври 2021 година.

Glassdoor го рангира производителот на чипови Nvidia како најдобро место за работа во САД во 2022 година. На второ место се HubSpot и Bain & Co.

Друга технолошка компанија која сериозно го губи теренот во рангирањето е Zoom, која заостанува на 100-то место откако минатата година заврши на 22. место. Ова е најголемото повлекување во рангирањето за оваа година.

Вкупно 40 од 100 компании во рангирањето се од технолошкиот сектор, во споредба со 28 години порано. Во рангирањето се вклучени компании со најмалку 1.000 вработени, информира CNBC.