Meta со рекордни трошоци за обезбедување за Марк Цукерберг во 2021 година

63

Обезбедувањето на Марк Закерберг не е евтино.

Meta потроши рекордни 26,8 милиони долари за обезбедување и патување со приватен авион за Цукерберг и неговото семејство во 2021 година, се вели во соопштението на компанијата до американската Комисија за хартии од вредност (SEC).

За споредба, средствата потрошени за такви расходи беа 25 милиони долари во 2020 година и 23 милиони долари во 2019 година.

Meta документите не даваат детали за безбедноста на Цукерберг. Сепак, Роб Прајс од „Инсајдер“ во 2019 година информираше дека Цукерберг има деноноќно обезбедување, како и пристап до канцеларија со оклопни прозорци и „копче за паника“.

Од 2018 година, трошоците за корпоративна безбедност на Цукерберг далеку ги надминаа оние на другите директори во големите технолошки компании.

Трошоците за безбедност на Meta за Цукерберг се удвоија по скандалот со Cambridge Analytica.

Компанијата соопшти дека потрошила повеќе од 15,1 милиони долари за телохранителите на Цукерберг во 2021 година, како и 10 милиони долари за одбитоци пред оданочување за безбедност поврзана со него и неговото семејство.

Компанијата потроши повеќе од 1,6 милиони долари на патувањето со приватен авион на Цукерберг минатата година. Износот благо се намалува во однос на претходните неколку години, бидејќи трошоците на компанијата во 2020 година беа 1,8 милиони долари, а во 2019 година – 2,9 милиони долари.