Метаверзум дивизијата на Meta објави загуба од 2,9 милијарди долари: „Признавам дека е скапо“, вели Цукерберг

11

Meta Platforms Inc., порано позната како Facebook Inc., во средата ја објави својата заработка во првиот квартал во 2022 година, при што нејзиниот оддел Reality Labs фокусиран на метаверзумот известува за зголемени загуби.

Reality Labs – порано познат како Oculus дивизија на Facebook – троши сè повеќе капитал за развој на виртуелна реалност и производи поврзани со метаверзумот, со загуба од 2,9 милијарди долари во првиот квартал од 2022 година. 61% повеќе од 1,8 милијарди долари загуба во првиот квартал од 2021 година.

Вкупните приходи на Reality Labs беа над очекувањата, со приход од 695 милиони долари во првиот квартал од оваа година од продажба на предмети како слушалки за виртуелна реалност (VR) и хардвер на Meta Portal.

Зборувајќи за заработката во средата, извршниот директор на Meta, Марк Цукерберг, рече дека може да се очекуваат загуби во единицата поради фактот што Reality Labs сè уште е главно фокусирана на истражување и развој за серија софтверски и хардверски производи како што е Project Cambria.

„Признавам дека е скапо да се изгради ова, тоа е нешто што досега не било изградено. И тоа е нова парадигма за компјутерите и социјалните врски“, рече Закерберг.

„Очекуваме да бидеме значително подобри во заработката од другите во метавселената и очекуваме ова да стане одржливо средство за нашите платформи додека тие се развиваат“, додаде тој.

Во финансиските извештаи претходно оваа година, Reality Labs објави проценета загуба од 10 милијарди долари во 2021 година, со приближно 4 милијарди долари од таа загуба поради трошоците за персонал и истражување и развој.

Севкупно, вкупниот приход на компанијата за првиот квартал од 2022 година изнесува 27,9 милијарди долари, што е за 6,9 отсто повеќе од 26,1 милијарди долари во првиот квартал од минатата година. Кварталниот извештај на Meta беше добро прифатен од пазарот, при што цената на акцијата на Meta се зголеми за 18% во тргувањето после работното време во моментот на пишувањето.

Продолжувајќи го трендот на раст, вкупниот број на вработени во Meta се зголеми за 28% на годишна основа со 77.805 вработени заклучно со 31 март.

Во февруари, Meta го претрпе најголемиот дневен крах во историјата на берзата, бидејќи 251 милијарда долари беа избришани од пазарната капитализација на компанијата. Несреќата дојде откако бројот на дневни активни корисници се намали за приближно 1 милион.