Microsoft блокирал обид за голем руски хакерски напад во Европа и САД

21

Технолошкиот гигант Microsoft соопшти дека спречил обиди на руски воени шпиони да се инфилтрираат во Украина, Европската унија и САД. Компанијата соопшти дека групата наречена Strontium користела седум интернет домени во обид да ги шпионира владините агенции и тинк-тенковите во ЕУ, САД и Украина. Целта биле институции и медиумски организации.

Хакерите се нарекуваат и Fancy Bear и APT28. Станува збор за хакерска група поврзана со руското воено разузнавање, пишува Ројтерс.

Нападите со Strontium се само мал дел од активноста на сајбер криминалот што Microsoft ја известува во Украина. Пред почетокот на војната, тимовите на концернот почнаа да работат деноноќно за да им помогнат на организациите во земјата, вклучително и владините агенции, да се одбранат од сајбер војната, која се интензивира од почетокот на инвазијата.

Руските хакери се под постојан надзор на Microsoft. Уште во есента 2021 година, компанијата предупреди дека руски хакери, за кои се верува дека ја нападнале ИТ компанијата SolarWinds во 2020 година, се обиделе да упаднат во повеќе од 140 технолошки компании.