Microsoft ја претстави Defender, апликација за сајбер безбедност

11

Microsoft ја претстави Defender, својата нова апликација за сајбер безбедност, која ќе биде достапна на Windows, macOS, iOS и Android.

Името на апликацијата веројатно им е познато на многумина, бидејќи компанијата со години ја нарекува така својата антивирусна заштита. Тоа е, всушност, апликација која ќе служи како поедноставен контролен панел, со што на корисниците ќе им понуди постоечки антивирусен софтвер на Microsoft, но и дополнителна заштита за уредите што ги користат.

„Проширувањето на нашето безбедносно портфолио со Microsoft Defender е природен и возбудлив напредок на нашиот пат како безбедносна компанија“, рече Васу Јакал, корпоративен потпретседател на Microsoft Security.

Според The Verge, Microsoft Defender ќе биде достапен за претплатниците на Microsoft 365 Personal и Family, а карактеристиките ќе варираат во зависност од која платформа се користи апликацијата.

На пример, нема да има антивирусна заштита на iOS, но наместо тоа, апликацијата ќе нуди заштита од кражба на идентитет на Интернет, како и контролен панел кој ќе содржи предупредувања за други кориснички уреди.

Од друга страна, Defender на Android вклучува антивирусна заштита, можност за откривање малициозни апликации и заштита од кражба на идентитет. На Windows ситуацијата е малку поинаква, па наместо да се обидува да ја замени веќе вградената апликација Windows Security, апликацијата Microsoft таму повеќе делува како контролен панел.

„Ова е само почетокот. Во иднина, ќе продолжиме да интегрираме повеќе заштити на една контролна табла, вклучително и функции како заштита од кражба на идентитет и безбедна интернет врска“, забележува Јакал.