Microsoft ќе почне да прикажува реклами во Xbox игрите

5

Со текот на годините, Microsoft наоѓаше различни креативни начини за „доставување“ на реклами до своите корисници, а некои од најоригиналните идеи се користењето на Windows 11 за промовирање на прелистувачот Edge или Start менито кое „препорачува“ апликации.

Изгледа на ред е Xbox. Инсајдерски извештај од Microsoft покажува дека компанијата работи на платформа која ќе прикажува реклами во бесплатните игри на Xbox.

Време е играчите на Xbox да „пристапат“ до рекламите. Рекламите во бесплатните игри се вообичаени на мобилните уреди, но природата на уредот е поинаква. Играњето игри на телефони не е основната работа, ниту основната цел.

Корисникот има избор. Ако не сака, не мора да игра игри на телефон. За разлика од Xbox кој е конзола и тоа е неговата единствена и основна цел.

Според Инсајдер, Microsoft знае и дека планира да вклучи реклами само во бесплатните игри.

Според Betanews, компанијата веројатно ќе биде многу внимателна и ќе се обиде што помалку да ги иритира играчите. Наводно се развива систем кој нема да престане да пушта реклами, а строго ќе се дефинира кој ќе може се да рекламира.

Ова во теорија значи дека рекламите ќе бидат квалитетни и ќе доаѓаат од компании релевантни за играчите. Само рекламирање кое не ги прекинува игрите може да се имплементира со вметнување брендови во бесплатни игри, како што се продавници, облека, билборди со вистински реклами и друго.

Во извештајот се наведува и дека рекламите нема да бидат таргетирани. Microsoft нема да користи податоци од Bing и неговите други услуги за да испорачува реклами за производи од интерес за корисниците. Огласите ќе бидат генерички, специјализирани и ќе бидат прикажани на сите играчи.