MicroStrategy агресивно ќе купува Bitcoin

35

Извршниот директор на MicroStrategy, Мајкл Сејлор, сподели пред акционерите дека неговата компанија има намера „енергично да ја продолжи“ својата стратегија за резервни средства – да купи и задржи повеќе Bitcoin.

Јавно тргуваната компанија на Sailor го има најголемото BTC портфолио во светот со 129.218 монети, според Bitcoin Treasuries.

Овие монети моментално се проценуваат на околу 5,1 милијарди долари. MicroStrategy купи уште 4.197 монети на 5 април.

Tesla, којa е на второто место, има 43.200 BTC во вредност од околу 1,7 милијарди долари.

MicroStrategy плати само околу 3,9 милијарди американски долари за BTC во својата каса, што се претвори во маржа на профит на хартија од 1,2 милијарди долари.

„Нашата паралелна стратегија за стекнување и задржување на Bitcoin беше огромен успех“, вели Сејлор во писмото до инвеститорите.

Исто така, наведува дека имотот на BTC на Microstrategy е во „зелено“, но им отежнува на раководителите на компанијата да добијат осигурување за одговорност. Како резултат на тоа, Сејлор го обезбеди осигурувањето од свој џеб.

Сопственоста на Сејлор од 68,1% на MicroStrategy значи дека тој може да прави многу од она што го сака во компанијата, што исто така помага да се објасни зошто повеќе компании не го следеле примерот. Тој е еден од најгласните поддржувачи на BTC од 2020 година и ја користи својата позиција за да допре до глобалната публика.

На 29 март, подружницата MacroStrategy рече дека ќе искористи 205 милиони американски долари како заем поддржан од BTC од Silvergate Bank за да купи повеќе монети.

Сејлор во изјавата рече дека заемот е првпат неговата компанија да ги користи своите средства на BTC како „продуктивен колатерал“.

И покрај глобалните тензии предизвикани од војна, инфлација и зголемени каматни стапки, MicoStrategy и Terra (LUNA) купуваат Bitcoin во вредност од десетици милиони долари одеднаш.