Милијарда IoT уреди беа нападнати во 2021 година

18

Со распространувањето на паметните уреди интегрирани во Интернет на нештата (IoT), интересот на хакерите за таква електроника исто така расте. Вистинските проблеми допрва почнуваат – бројот на напади ќе се зголеми, а целата опрема ќе падне под удар – од паметни приклучоци до автономни косилки за трева.

Според новиот извештај на SAM Seamless Network, во 2021 година биле извршени една милијарда напади врз IoT системи. Неодамнешните статистики покажуваат дека околу половина од нападите биле против домашни мрежи и микробизнис, а најчести биле фишинг нападите и „брутална сила“ до DDoS.

Повеќето од нападите беа извршени врз рутери дома, бидејќи таквата опрема во домовите, кафулињата и малите претпријатија е многу ранлива. Други популарни цели за хакерите се Wi-Fi рутери поврзани со мрежа за складирање (SAN), VoIP опрема, камери и компактни уреди за паметен дом.

Успешните напади се поради лошите безбедносни мерки и неточните поставки. Генерално, постои недостиг на разбирање меѓу потрошувачите за важноста на безбедносните мерки за екосистемот IoT, особено во микробизнисот. Покрај тоа, разновидноста на оперативните системи и верзии им отежнува на програмерите да извршуваат безбедносни ажурирања за нивниот хардвер – многумина претпочитаат воопшто да не прават ажурирања на софтверот.

Напаѓачите, пак, развија софистицирани ботнети кои го „скенираат“ интернетот за ранливи уреди. На пример, ботнетовите Mirai и Mozi ги таргетираат гаџетите и рутерите за IoT од 2016 година, при што малициозниот софтвер добива сè поголема моќ и се крие од безбедносните системи. Фактот дека паметните гаџети ретко добиваат ажурирања игра во корист на напаѓачите.

Извештајот на SAM Seamless Network за 2021 IoT Security Landscape се заснова на анализа на податоци од 132 милиони активни IoT уреди и 730.000 мрежи.