Милијардер: Инфлацијата ќе трае со години, а биткоинот може да падне на нула

177

Инвеститорите мора да се навикнат на инфлацијата, вели милијардерот Томас Питерфеј, 77-годишниот основач и претседател на интернет платформата за тргување Interactive Brokers.

„Верувам дека инфлаторните притисоци ќе продолжат со години, а не со месеци. Ова не е краткорочно прашање“, изјави Питерфеј за Форбс.

Според Питерфеј, кој е „тежок“ со 18,1 милијарда долари, постојат неколку причини зошто инфлацијата се појавила со таква јачина: децении хронично трошење на американскиот дефицит; постојани нарушувања во синџирите на снабдување; недостаток на квалификувани работници и зголемена автоматизација; и, парадоксално, зголемувањето на каматните стапки, самиот механизам наменет за ограничување на инфлацијата.

„Како што ФЕД ги зголемува каматните стапки, ја зголемува сумата што една земја мора да ја плати за да го сервисира својот долг. Ова е маѓепсан круг кој на крајот ќе резултира со експлозивен долг“, предупредува тој.

Питерфеј, и покрај неговите мрачни предвидувања, очекува американските берзи да закрепнат веднаш штом ќе го достигнат дното.

Тој во јануари рече дека инвеститорите треба да размислат да држат 2% -3% од своето богатство во криптовалути за да се заштитат од фиат валутите кои „одат во пеколот“. Сега, по падот на пазарот и кризата со ликвидноста што ја потресе крипто индустријата, Питерфеј се чувствува помалку самоуверен.

„Мислам дека има многу големи шанси биткоинот да стане безвреден или забранет“, истакнува тој сега.

Тој верува дека американската влада може да се обиде да ги забрани криптовалутите поради загриженоста за дигиталните средства што се користат за „обезбедување на финансирање на нелегални активности“, како и поради неможноста на Министерството за финансии на САД да ги „контролира или надгледува плаќањата и собира даноци“ од тие трансфери.