Mилијардер предупредува на економска катастрофа

194

Хеџ фондот милијардерот Пол Тудор Џонс предупредува на тежок финансиски тест пред претстојниот состанок на Федералните резерви за зголемување на каматните стапки во среда.

Во ново интервју за CNBC, Џонс рече дека американската економија се соочува со својот најголем тест од 1970-тите и ги споредува предизвиците со кои се соочува Банката на федерални резерви со брод што плови во океанот, кој наидува на попречни струи на отворена вода.

„Мислам дека ова е еден од најпредизвикувачките периоди за Федералните резерви во нејзината историја. Не знам дали некогаш сме биле во вакво нешто… едноставно никогаш не сме виделе такво нешто од 1970-тите. Ова се навистина неистражени води. Обично во океанот ќе имате еден бран кој се движи во една насока, понекогаш ќе добиете ситуација каде што [се пресекувват два брана]. Замислете да се обидувате да се движите по ова со брод додека се справувате со [бранови што доаѓаат од различни правци]. Ова е она што го гледаме во моментов“, вели Џонс.

Милијардерот, кој ја предводи фирмата за управување со инвестиции Tudor Investment Corporation, вели дека комбинацијата на зголемена инфлација и намалување на економскиот раст е значаен тест за ФЕД, кој се очекува да ги зголеми каматните стапки денеска.

Тудор Џонс верува дека целокупното опкружување е исто така подмолно за просечниот инвеститор.

„Не можете да помислите на полошо опкружување од она што го имаме во моментов за финансиски средства. Јасно е дека не сакате да поседувате обврзници и акции. Мислам дека сме во едно од оние многу тешки времиња каде едноставно заштедата на капитал е најважното нешто кон кое можеме да се стремиме. Не знам дали ова ќе биде еден од оние периоди кога всушност се обидувате да заработите пари“, на мислење е тој.

Гледајќи кон иднината, инвеститорот ја спомена генерациската поделба за новите технологии како што е Web3 и рече дека „најпаметните умови кои излегуваат од факултет денес“ се заинтересирани за криптовалути.

„Тешко е да немате големи очекувања [што се однесува до] крипто поради интелектуалниот капитал, само огромната сума што се влева во овој простор … Ова е интернет без граници, каде што одеднаш имате блокчејн како код за потврда за да им овозможите на сите на интернет да се поврзат веднаш … и тогаш тоа отвора огромни можности. Јасно е дека централните банки и централните влади нема нужно да бидат големи обожаватели на ова, особено кога станува збор за користење на криптовалути како средство за размена“.

Во врска со сопствениот удел во дигиталните средства, милијардерот вели: „Во моментов сум скромно вложен и би помислил дека ќе има светла иднина додека поминуваме низ овие покачувања на каматите. Многу зависи од тоа што прави нашата централна банка… и колку сме сериозни во борбата против инфлацијата“