Милијардерот Џек Ма повеќе нема да ја контролира Ант Груп

118

Џек Ма се откажува од контролните права на Ant Group Co., милијардерот кој се повлекува од својата онлајн империја откако Кина започ а да наметне строги правила за технолошките компании без преседан.

Компанијата им нуди на 10 поединци, вклучувајќи го основачот, менаџментот и вработените, независни гласачки права, со што ефикасно ја отстранува контролата на Ма над Ант, се вели во соопштението објавено во саботата. Прилагодувањето нема да ги промени економските интереси на ниту еден акционер, објави Блумберг.

Поставувајќи ја претходната сложена структура на фирмата, објавата покажа дека Ма индиректно контролирал 53,46% од акциите на Ант и го сметал за „контролно лице“ на компанијата.

Тој ќе има само 6,2 отсто од избирачките права по усогласувањето, врз основа на информациите во изјавата.

Ма во голема мера исчезна од очите на јавноста откако одржа говор во кој ги критикуваше кинеските регулатори пред неуспешниот во 2020 година. Многу од неговите колеги се откажаа од формалните корпоративни улоги и ги зголемија добротворните давања за да се усогласат со визијата на претседателот Кси Џинпинг за постигнување „заеднички просперитет“.

Оттогаш Ант се фокусираше на ревизија на своите деловни операции за да ги смири регулаторите.