Милијарди долари се изгубени по хакерски напади на крипто-платформи

95

Хакерски напади на различни крипто-платформи резултираа со загуба на повеќе од 10 милијарди долари само оваа година. Ова стана јасно од новата студија на компанијата за анализа на блокчејн „Elliptik“, цитирана од светските агенции.

Според извештајот, сè повеќе пари се пренасочуваат кон таканаречените DeFi платформи, што е одраз на зголемениот интерес за криптовалутите и особено за биткоинот.

Платформите DeFi им овозможуваат на потрошувачите да пуштаат, позајмуваат и заштедуваат пари (обично во криптовалути), додека ги заобиколуваат традиционалните банки и финансиски институции.

Технологијата нуди поевтин и поефикасен пристап до финансиски услуги, но сепак не е доволно заштитена, велат експертите.

Податоците на DeFi Pulse покажуваат дека 86 милијарди долари криптовалути во моментов се складирани на овие дигитални платформи. За споредба, пред една година сумата беше околу 12 милијарди долари.

„Сепак, порастот на популарноста на DeFi дојде заедно со бумот на сајбер криминалот“, велат од „Elliptik“.

Потрошувачите претрпеа загуби од повеќе од 12 милијарди долари како резултат на хакерски напади врз апликациите за заеми на DeFi од 2020 година, при што повеќето од загубите се од годинава.

Овие загуби се должат и на хакирање и на грешки во кодот, велат експертите за сајбер безбедност.

Главните платформи DeFi велат дека преземаат мерки за подобрување на безбедноста, почнувајќи од ангажирање надворешни компании за сајбер безбедност до развој за подобро одржување на клучевите и лозинките потребни за пристап до корисничките паричници во безбедно опкружување.