Милионер вели дека работниците станале премногу арогантни: „Нѝ треба болка во економијата“

82

Австралискиот мултимилионер Тим Гарнер има прилично неверојатна идеја за подигање на продуктивноста и економско закрепнување: масовни отпуштања за да се нанесе „болка“ и да се реши проблемот со „ароганцијата“ на работниците и да се стават „на нивно место“.
Неговиот предлог предизвика бес низ целиот свет, но започна и дебата за односите на моќ меѓу работниците и работодавачите.

Ако тој не е единствениот меѓу претприемачите и економистите кој верува дека работниците се преоптовариле и дека тоа не е добро за економијата, австралискиот тајкун за недвижности Тим Гарнер е секако еден од ретките кои директно, без двоумење, го изјавиле ова и јавно.

– Мислам дека проблемот е што луѓето за време на пандемијата одлучија дека повеќе не сакаат да работат толку многу, што имаше огромни последици врз продуктивноста. Занаетчиите дефинитивно ја намалија продуктивноста. Тие се многу платени за да не прават премногу во последните неколку години и мораме да работиме за да го промениме тоа – го објасни својот став за проблемот Гернер во четвртокот на самитот за имот на Australian Financial Review.

– Мора да видиме дека невработеноста се зголемува. Невработеноста треба да се зголеми за некои 40-50 проценти според мене. Потребна ни е болка во економијата, треба да ги потсетиме луѓето да работат за своите работодавци, а не обратно – го понуди своето „генијално“ решение, пренесува N1.

– Направена е системска промена што ги тера вработените да мислат дека работодавачот има огромна среќа што ги има, наместо обратно. Ова е динамика што треба да се промени. Мораме да го убиеме овој став кој почна да и штети на економијата – изјави австралискиот тајкун.

Тој е убеден дека неговиот став го делат и многу други работодавци, па дури и влади.

– Владите ширум светот се обидуваат да ја зголемат невработеноста за да достигнат некаква нормалност. Мислам дека секој работодавач сега го гледа тоа – истакна тој.

Масовните отпуштања дефинитивно се во тек.

– Луѓето можеби не зборуваат за тоа, но луѓето дефинитивно добиваат отказ и почнуваме да гледаме помалку ароганција на пазарот на труд и тоа мора да продолжи бидејќи ќе се прелее во билансот на состојба – заклучи основачот и директор на компанијата Гурнер. Група, чие богатство се проценува на 929 милиони австралиски долари или 598 милиони американски долари.

Вирално стана видео од неговата презентација за неопходната „болка во економијата“ за да се извлече поголема продуктивност од работниците – само на Твитер, кој сега се нарекува X, е прегледан повеќе од 24 милиони пати, а реакциите беа очекувано , огромно, негативно.