Минатата година Дојче Бан плати рекордни отштети поради штрајкови

12

Германскиот железнички оператор Дојче Бан минатата година на патниците им плати отштета од рекордни 132,8 милиони евра. Историски високата сума е резултат на бројните штрајкови на вработените во железницата, пренесува германската новинска агенција dpa.
Минатата година Дојче Бан обработи 5,6 милиони барања за обесштетување, откри претставник на државната компанија за ДПА. Минатогодишната сума на тој начин го надмина рекордот од 2022 година, кога Дојче Бан плати 92,7 милиони евра обештетување.

Покрај штрајковите, на железничките услуги негативно влијаеа и рекордниот број краткорочни градилишта и декемвриските зимски услови.

Превозникот враќа четвртина од цената на билетот за доцнење од еден час или повеќе и половина од цената на билетот за доцнење од два часа или повеќе. Во 2023 година, возовите на Beutsche Bahn значително доцнеа: само 64 отсто од постојките на долги релации пристигнаа навреме.

Синдикатот на машиновозачите ГДЛ денеска го продолжува штрајкот, чија цел е подобрување на условите за работа на вработените, јави ДПА. Работите беа одложени во средата, требаше да штрајкуваат шест дена.