Mini cheetah – уште еден флексибилен робот на четири нозе

22

Фото: Youtube

Mini cheetah е робот на четири нозе создаден во американскиот Универзитет МИТ (Massachusetts institute of technology MIT). Своето име го доби според животното гепард, а според перформансите е скоро толку брз.

Овој робот, според The Verge, може да држи рамнотежа, да оди, да се движи, да потскокнува, да танцува, да се тркала по земјата…

Многу потсетува на роботот Spot на роботската компанија Boston Dynamics, но она по што е различен е големината. Mini cheetah е тежок само девет килограми, а висок 30 сантиметри, поради што е брз, стабилен и флексибилен.