MINI лансираше програма за електрификација на стари автомобили

25

MINI се приклучи на се поголем број производители кои лансираа сопствена програма за електрификација на стари автомобили.

Формиран е специјален тим кој ќе ја води програмата „Recharge“. Идејата е класичните Mini автомобили да се освежат со електрификација. Во процесот на реновирање, нивниот бензински мотор се заменува со електромотор од 122 КС. Според достапните податоци, обновената класика е далеку пожива, достигнувајќи 100 км/ч за околу 9 секунди.

Максималната брзина е непозната, но се знае дека досегот е околу 160 километри. Не многу, но радува што со овој автомобил може да се вози низ центарот на градот без да се плаќа дополнителна такса за загадување. Има можност и за бесплатен паркинг на одредени локации.

Добрата вест е дека е можно враќање на старото. Имено, секој изваден мотор е означен и складиран, па можно е да се врати во секое време. Исто така, по конверзијата, Mini изгледа исто, додека единствениот новитет во кабината е панел со инструменти за ретро дизајн.

Цената на преработката не е позната, но како водич може да послужи фактот што некои помали работилници нудат ваква обработка за околу 25.000 евра.