Министрите на ЕУ постигнаа договор за купување гас

113

Сакаме да ги забрзаме заедничките набавки и да ја искористиме куповната моќ на целата економија на ЕУ за да добиеме сигурност во снабдувањето за следната зима, која може да биде уште покритична од оваа, изјави Јозеф Сикела по состанокот на министрите на ЕУ. во Прага.

Министрите за енергетика на Европската унија вчера постигнаа општ договор дека земјите треба да почнат заедно да купуваат гас пред следното лето, како и дека е потребна алтернативна референтна цена на гасот, изјави чешкиот министер за индустрија Сикела.

Тој рече дека состанокот на министрите во Прага помогнал да се надминат разликите меѓу земјите-членки на ЕУ.