ММФ ги намали прогнозите за глобален економски раст

14

IMF Greece Financial Crisis

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги намали прогнозите за глобалниот економски раст, стои во официјалното соопштение на оваа меѓународна финансиска институција.

ММФ очекува оваа година глобалниот раст да биде 3,1% што е 0,1 процентен поен помалку во однос на претходната прогноза. За следната година прогнозата за раст е намалена за 0,1 процентен поен на 3,4%.

Оттаму велат дека одлуката на Велика Британија да ја напушти Европската унија е главна причина за економска нестабилност на глобално ниво, покрај подобрените резултати во работата во Европа и Јапонија. Најголемите последици, според ММФ, ќе ги почувствува Велика Британија, па проценката за економски раст на оваа земја е 1,7%, додека за следната година прогнозата е раст од 1,3%.