ММФ го потврди растот на БДП на Србија од 6,5 отсто

23

Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) одржа продуктивни разговори со српските власти за политиките за завршување на првата ревизија во рамките на Инструментот за координација на политиките (ПЦИ), соопшти ММФ, потврдувајќи ја прогнозата на меѓународната финансиска институција дека растот на БДП на Србија оваа година ќе биде 6,5 отсто .

Во тек е силно економско закрепнување, поддржано од значителен политички одговор од властите и покрај неодамнешниот пораст на случаите со Ковид-19, соопшти ММФ.

Структурните реформи продолжија да се движат напред, но треба да се направи повеќе.

Се очекува фискалниот дефицит да се намали на 3% од БДП во 2022 година, бидејќи закрепнувањето продолжува да созрева, што ќе помогне да се врати финансиската одбрана на Србија.

И покрај неодамнешното зголемување на бројот на случаи на Ковид-19, растот на БДП е проектиран на 6,5 проценти во 2021 година и 4,5 проценти во 2022 година.

Вкупната инфлација во септември изнесуваше 5,7 отсто, поттикната од ниските базни ефекти и привремените фактори, вклучително и зголемувањето на цените на енергијата и цените на непреработената храна поради сушата.

Базичната инфлација остана релативно стабилна.

Иако ризикот е зголемен, инфлацијата се очекува да остане над горната граница на целниот опсег на НБС до крајот на 2021 година и да се врати во целниот опсег за 2022 година.