ММФ ја предупредува Европа дека е прерано да се прогласи победа над инфлацијата

12

Европската централна банка (ЕЦБ) и другите креатори на политики ширум Европа мора да ги задржат каматните стапки на сегашните покачени нивоа додека не се уверат дека инфлацијата е под контрола и покрај бавниот раст, објави во средата Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), предупредувајќи на „предвремено славење“. како што инфлацијата се намалува од својот врв.

ММФ со седиште во Вашингтон рече дека трошоците за потценување на опстојувањето на инфлацијата би можеле да бидат „болно високи“ и да резултираат со уште една тешка рунда на зголемувања на каматните стапки што би можело да ѝ одземе на економијата голем дел од нејзиниот раст.

ЕЦБ и другите централни банки кои не се дел од 20-члената еврозона „го достигнуваат врвот на нивните каматни стапки, додека некои почнаа да ги намалуваат референтните стапки“, објави ММФ во своите економски изгледи за Европа. „Сепак, сè уште е неопходен продолжен рестриктивен став за да се осигура дека инфлацијата се враќа на целта“.

Историски гледано, потребни се во просек три години за инфлацијата да се врати на пониски нивоа, додека некои антиинфлациски кампањи траат подолго, според ММФ. Иако се чини дека централните банки ги завршија своите зголемувања на каматните стапки, неуспехот успешно да се заврши работата и резултатот од враќањето на зголемувањето на каматните стапки може да чини цел процентен поен во годишното економско производство.

Алфред Камер, директор на европската поделба на ММФ, предупреди на „предвремена прослава“ додека зборуваше со новинарите за економските изгледи. „Помалку е да се биде премногу тесен отколку премногу лабав“ со каматната политика, рече Камер. ЕЦБ, која го запре зголемувањето на каматните стапки на 26 октомври за прв пат по повеќе од една година, „е во добра позиција“, рече тој.

Инфлацијата во еврозоната достигна врв од 10,6% во октомври 2022 година и оттогаш падна на 2,9% во октомври.

ЕЦБ ја зголеми референтната каматна стапка на депозитите за 4,5 процентни поени помеѓу јули 2022 година и септември 2023 година, од минус 0,5% на 4%, потсетува агенцијата АП. Повисоките стапки вообичаено се алатка што ја користат централните банки за контрола на инфлацијата, бидејќи повисоките стапки значат повисоки трошоци за задолжување за купување на потрошувачите и финансирање на јавниот сектор. Тоа ја намалува побарувачката за стоки и го намалува притисокот врз цените, но исто така може да му наштети на растот – тежок чин за ЕЦБ.

ММФ објави дека Европа се движи кон „меко приземјување“ по влијанието на зголемувањето на каматните стапки и дека не предвидува рецесија, додека прогнозите за раст остануваат неизвесни.

Економијата на еврозоната се очекува да порасне за 0,7% и 1,2% следната година. Ако инфлацијата падне побрзо од очекуваното, ова ќе го зголеми реалниот приход на потрошувачите, а потрошувачката и растот би можеле да се подобрат. Но, ескалацијата на руската војна против Украина и придружните зголемени санкции и трговските нарушувања може да значат послаб раст, предупреди ММФ.

Досега војната меѓу Израел и Хамас во Газа доведе до привремен пораст на цената на нафтата, но не ја наруши европската економија, рече Камер.