ММФ: Кина да ја зголеми вакцинацијата и да ги намали економските ризици

12

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) денеска апелираше до Кина да ги зголеми стапките на вакцинација и да обезбеди посилна поддршка за својот „проблематичниот сектор на недвижности“ со цел да ја врати довербата и да ги намали ризиците од глобалното економско забавување и високите цени на енергијата.

Во својот годишен извештај за кинеската економска политика, ММФ рече дека ги задржува своите прогнози за растот на БДП објавени во октомври, кои предвидуваа раст од 3,2 отсто во 2022 година и 4,4 отсто во 2023 година, претпоставувајќи постепено укинување на толеранцијата на кинеската строга стратегија со нулта  Ковид во втората половина на следната година, објави Ројтерс.

„Иако нултата толеранција за Ковид се омекна со текот на времето, комбинацијата на повеќе заразни соеви на Ковид и честите празнини во вакцинацијата доведоа до потреба од посилни заклучувања, кои тежат на потрошувачката и приватните инвестиции, вклучително и трошоците за домаќинството“, рече заменик директорот на ММФ, Гита Гопинат.