ММФ одобри промена на правилата со цел да и се доделат нови заеми на Украина

10

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) соопшти дека извршниот одбор на ММФ одобрил регулаторни промени кои ќе му овозможат на ММФ да одобри нови програми за заем за земјите кои се соочуваат со „многу висока неизвесност“, отворајќи ја можноста за нови заеми за Украина.
Промените во политиката на ММФ за финансиски гаранции би се однесувале на земјите кои се под напад на „егзогени шокови надвор од контрола на националните власти и дофат на нивните економски политики“, се вели во соопштението на ММФ, пренесува Ројтерс.

Украина, која е во вооружен конфликт со Русија повеќе од една година, бара од ММФ финансиски пакет од околу 15 милијарди долари.

Фото:facebook