ММФ работи на мобилизирање 45 милијарди долари за да им помогне на повеќе земји

19

Меѓународниот монетарен фонд се надева дека ќе мобилизира околу 45 милијарди долари за да им помогне на поширок опсег на земји, вклучително и некои економии со среден приход, да ја поддржат нивната борба против климатските промени и другите долгорочни предизвици, според документи на фондо, до кои дојде Ројтерс.

Извршниот одбор на ММФ се очекува да ги одобри плановите за нов фонд за издржливост и одржливост (RST) во среда, осмислен од персоналот на меѓународната финансиска институција откако Групата 20 големи економии го поддржа формирањето во октомври.

Речиси три четвртини од 190-те членки на ММФ ќе имаат право на заеми од новиот труст, првиот инструмент на ММФ од ваков вид, специјално дизајниран да им помогне на земјите да управуваат со ризиците во платниот биланс што претставуваат долгорочни предизвици, се вели во документот.