ММФ: Земјите од Западен Балкан треба да воведат построги фискални мерки и монетарно заострување

17

Шефот на канцеларијата на ММФ за Западен Балкан, Стефани Ебле, им порача на земјите од ЗБ да воведат построги фискални мерки и да продолжат со политиката на монетарно затегнување.

Ебле на почетокот на 30-годишниот бизнис форум Копаоник изјави дека економскиот развој во светот годинава ќе забави, но дека сликата за „иднината на економијата“ не е толку мрачна, пренесува Танјуг.

На панелот „Макроекономска рамка на Западен Балкан“ таа рече дека живееме во многу несигурни и предизвикувачки времиња.

Таа рече дека влијанието на војната во Украина се очекува да биде помало оваа година врз ЕУ во однос на кумулативните загуби.

„Инфлацијата ќе продолжи да расте и Централната банка треба да спроведе повеќе мерки за заострување на монетарната политика и да воведе построга фискална политика – построги фискални и монетарни мерки“, посочи таа.

Таа вели дека растот во светот и во ЕУ е поголем од очекуваниот и истакна дека зимата била блага, а побарувачката за енергетски производи била помала, но и дека се зголемиле инвестициите.

„Сепак, сведоци сме на поголема фискална поддршка и трошење. Во ЗБ предвидуваме дека економскиот раст годинава ќе биде помал за два отсто, додека во 2024 година може малку да се зголеми“, истакна Еблe.

Таа рече дека инфлацијата во 2023 година ќе биде уште помала во регионот ЗБ, што ќе доведе до пониски цени на енергијата, но дека инфлацијата сепак нема да ги достигне проектираните нивоа до 2024 година. Таа рече дека се очекува инфлацијата во земјите од Западна банка да биде до 10 проценти во 2023 година.

Јубилејниот 30-ти Копаоник бизнис форум собира околу 200 говорници, на 34 панели, три пленарни сесии и четири специјални настани, а централната тема на овогодинешниот форум е „Економска отпорност во неизвесни времиња: Клучни предизвици за Србија и Западен Балкан“.