Мобилниот конгрес ќе остане во Барселона до 2030 година

18

Барселона останува дом на Светскиот мобилен конгрес – најголемиот годишен настан за мобилни телефони на планетата – најмалку до 2030 година. GSMA, кој е домаќин на настанот, соопшти дека зделката била договорена на состанокот на Бордот во Куала Лумпур. 27 јуни.

Годишното февруарско шоу се одржува во Барселона од 2006 година и веста го означува последниот договор меѓу GSMA и како што ги нарекува своите „партнери од градот домаќин“ – општинскиот совет на Барселона, Generalitat de Catalunya, Министерството за економија и дигитална трансформација, саемот Fira de Barcelona и партнерот Tourism de Barcelona.

Веќе во 2011 година, Барселона го доби првото продолжување на договорот (до 2018 година) како домаќин на Форумот за мобилна индустрија. Градот ја доби титулата „Светска престолнина на мобилните уреди“, победувајќи ја конкуренцијата од 30 градови, вклучувајќи ги Милано, Минхен и Париз. Ова партнерство подоцна беше обновено до 2023 година, со уште една година додадена на договорот (2024) откако изданието MWC 2020 беше откажано поради глобалната пандемија.

По промената на локацијата од Кан во Барселона пред шеснаесет години, GSMA го прошири MWC на ниво на мега-изложба, која привлекува повеќе од 100.000 посетители: бројката достигна 109.000 во 2019 година.

Во изјавата, извршниот директор на GSMA, Џон Хофман ја опиша улогата на Барселона како повеќе од само град домаќин на MWC.

„Ние не само што го развивме настанот откако се преселивме во Барселона, туку го претворивме во цел екосистем“, рече тој.

GSMA соопшти дека повеќе детали за новото партнерство ќе бидат објавени на прес-конференција во Барселона на 20-ти јули.