Монако се шири кон морето – копнената територија ќе порасне за шест хектари

29

Проектот наречен Маретера, кој ќе додаде уште шест хектари на градот-држава Монако на Медитеранот, ќе биде завршен за една година, осум месеци пред договорениот рок, соопшти компанијата Anse du Portier, промотор на проектот вреден две милијарди евра.

Малото кнежевство со население од 39.000 веќе се прошири за 40 хектари кон морето во 1950-тите, но последниот проект започнат во 2015 година е неспоредлив, дури и кога се споредува со зградите на Блискиот Исток, благодарение на строгите сеизмички и еколошки прописи, а исто така и поради длабочината.

Идниот луксузен кварт ќе се гради буквално „на море“, поточно на подводен насип длабок 50 метри. Лоциран веднаш до Форумот Грималди, конгресниот центар на Монако, вклучува пет згради, вкупно 130 станбени единици и десет вили.

„Морето е ново поле за освојување“
Луксузниот станбен комплекс го дизајнираа италијанскиот архитект Ренцо Пиано и компанијата Vallode et Pistre. Продажбата на недвижен имот не е под знак прашалник. Досега се продадени речиси сите станбени единици. АФП пишува дека цената на квадрат во Монако може да биде и до 120.000 евра.

Допрва треба да се доизградат градините кои ќе се раззеленуваат, а населбата ќе има шеталиште покрај морето, мало пристаниште и парк достапен за секого. „Маретера е исклучително достигнување за Монако“, рече Ги-Томас Леви-Сусан, директор на Anse du Portier,.

„Затоа, можам да кажам дека морето е нов терен за освојување, но не смееме да го уништиме“, рече тој и додаде дека се надева дека со овој проект ќе може да покаже „дека е можно“ и дека „ рефлексиите и добрите практики во оваа област ќе бидат подобрени „домени“.

Леви-Сусан посочува дека во новоизградената станбена зона, која ќе се наоѓа помеѓу два подводни природни резервати, на карпи и вештачки гребени се пресоздадени нови живеалишта за флора и фауна.