Mondelez International презема компанија за чоколади за 2,9 милијарди долари

78

Mondelez International во понеделникот објави дека ќе ја купи енергетската чоколадна компанија Clif Bar & Company за 2,9 милијарди долари и на тој начин ќе го прошири својот глобален бизнис.

Според компанијата, ќе се купат брендовите Клиф, Луна и Клиф Кид, со што ќе се создаде глобална франшиза за грицки вредни повеќе од милијарда долари, пишува Ројтерс.

„Mondelez International е вистинскиот партнер во вистинско време за поддршка на Клиф“, рече извршниот директор на „Cally Bar & Company“, Сали Грајмс, додавајќи дека целите и деловната култура на двете компании се усогласени. Овој договор ќе го забрза растот на Клиф.

Mondelez ќе продолжи да произведува грицки по кои е познат Клиф во неговите фабрики во Ајдахо и Индијана (САД).

Аквизицијата на Clif е деветта во серијата аквизиции што Mondelez ги спроведува од 2018 година, со цел да го прошири своето портфолио и да обезбеди долгорочен раст.

Mondelez очекува органската нето добивка на компанијата да порасне за четири проценти во 2022 година, додека целното ниво за долгорочен раст е над три проценти.