Moody’s го намали рејтингот на помалите американски банки

25

Moody’s во понеделникот го намали рејтингот на неколку мали и средни американски банки и рече дека може да го намали рејтингот на некои од најголемите кредитори во земјата, предупредувајќи дека кредитната сила на секторот најверојатно ќе биде тестирана со ризици за финансирање и послаба профитабилност.
Мудис го намали рејтингот на 10 банки за еден степен и стави шест банкарски гиганти, вклучувајќи ги Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street и Truist Financial, на преглед за потенцијално намалување на рејтингот.

„Резултатите на многу банки во вториот квартал покажаа растечки притисоци врз профитабилноста што ќе ја намали нивната способност за генерирање внатрешен капитал“, се вели во белешката на Мудис.

„Ова доаѓа во време кога блага американска рецесија е на хоризонтот на почетокот на 2024 година и се чини дека квалитетот на средствата ќе се намалува, со посебни ризици во портфолијата на комерцијални недвижности (CRE) на некои банки“.

Moody’s рече дека зголемените изложености на CRE се клучен ризик поради високите каматни стапки, падот на побарувачката за канцеларии како резултат на далечинското работење и намалената достапност на CRE кредитот.

Агенцијата, исто така, ја промени својата перспектива во негативна за единаесет главни кредитори, вклучувајќи ги Capital One, Citizens Financial и Fifth Third Bancorp.

Колапсот на Silicon Valley Bank и Signature Bank претходно оваа година предизвика криза на доверба во американскиот банкарски сектор, што доведе до одлив на депозити во голем број регионални банки и покрај тоа што властите започнаа итни мерки за градење доверба.

Сепак, Мудис предупреди дека банките со значителни нереализирани загуби кои не се рефлектираат во нивните регулаторни стапки на капитал се ранливи на губење на довербата во тековното опкружување со високи стапки.