Morgan Stanley двојно ја зголемува својата изложеност на биткоин

12

Главната американска инвестициска банка Morgan Stanley го удвои својот удел во Grayscale Bitcoin Trust од април.

Според извештајот на Комисијата за хартии од вредност на САД, (SEC), поднесен на 27 септември, Morgan Stanley Europe Opportunity Fund, кој инвестира во веќе основани и нови компании низ Европа, поседува 58.116 акции на Grayscale Bitcoin Trust, или GBTC, на 31 јули.

Од Morgan Stanley изјавија дека акциите вредат 2,4 милиони долари.

Претходните документи покажуваат дека Morgan Stanley го зголеми својот удел во GBTC за повеќе од 105% од април. Во јуни, инвестициската банка поседуваше 28.298 GBTC, во вредност од околу 1,3 милиони американски.

Morgan Stanley добива зголемена изложеност на БТК во 2021 година. Фондот за можности на компанијата за Европа има за цел да ги максимизира трошоците за капитал со инвестирање во „висококвалитетни основани и нови европски компании“, за кои тимот смета дека се потценети во моментов за купување “.

Ark Invest, предводена од извршниот директор Кејти Вуд, исто така, има значителна инвестиција во Grayscale Bitcoin Trust. Во јули, компанијата објави дека купила повеќе од 450.000 GBTC акции во две одделни набавки.