Morgan Stanley: Електричните автомобили ќе поскапат за 15 отсто

27

Финансиската корпорација Morgan Stanley објави економска прогноза за понатамошниот развој на пазарот на електрични возила. Според нивните аналитичари, поради наглиот раст на цените на литиумот, батериите на светскиот пазар ќе поскапат за речиси 25%, што ќе доведе до пад на побарувачката за електрични возила и како резултат на тоа ќе ја забави глобалната транзиција кон е-возила.

Во Кина, на пример, цените на литиумот се зголемија за пет пати за само една година, а металот е клучна состојка во батериите на електричните возила. Како резултат на тоа, производителите на батерии ќе треба да ги зголемат цените на своите производи за околу 25%, а на електричните возила за 15%.

Главен снабдувач на батерии на светскиот пазар е Кина и локалните компании не ја пропуштаат можноста да победат. Најголемите кинески производители на литиум, Ganfeng Lithium и Tianqi Lithium, објавија нагло зголемување на нивото на приход поради зголемувањето на цените во првите два месеци од 2022 година. Многу кинески производители на батерии го претпочитаат спот пазарот (итно купување или продажба) пред долгорочни договори, што овозможува да купуваат материјали по подобри цени.

Што се однесува до прогнозата за производителите на електрични возила – според аналитичарите, Tesla најдобро ќе се справи со проблемот со „скапите батерии“. Ова ќе биде олеснето со обемот на производството, технологијата и вертикалната интеграција на бизнисот. Во 2022 година, акциите на компанијата се очекува да достигнат 1.300 долари во готовина, што е за околу 30% повеќе од сега.