Morgan Stanley: Трговците на мало ги изгубија добивките од пандемијата

26

Многу трговци на мало на берзата остварија огромни профити за време на пандемијата, потпирајќи се на акциите на технолошките компании како што се AMD и производителот на електрични автомобили Nio.

Сепак, тие ги загубија сите тие добивки благодарение на бруталната распродажба, предизвикана од Федералните резерви, што влијаеше на акциите во последните месеци, се вели во известувањето на Morgan Stanley, цитирано од Блумберг.

Morgan Stanley проценува дека непрофесионалните инвеститори сега се на нивоата што ги започнаа во јануари 2020 година, информира агенцијата.

Милиони Американци почнаа да инвестираат многу на берзата за време на пандемијата, откако останаа дома и немаше многу други работи на кои треба да ги трошат своите пари.

Оваа армија на трговци на мало е привлечена од брзорастечките технолошки компании и таканаречените „меме акции“. Меѓу најпопуларните акции во 2021 година беа Apple, AMD, Nio, Tesla и синџирот AMC.

Акциите на технолошките компании поминаа доста добро во 2020 година и првата половина на 2021 година, бидејќи владите и централните банки вложија пари во економиите, туркајќи ги инвеститорите кон повеќе шпекулативни делови на пазарот.

Сепак, чекорите преземени од Федералните резерви за агресивно зголемување на каматните стапки ставија крај на ерата на лесни пари и придонесоа за драстичен пад на акциите на технолошките компании и „меме акциите“.

Акциите на Nio паднаа за околу 74% од јуни 2021 година; Падот на AMD е 45% од својот врв во ноември; Акциите на Tesla паднаа за 34 отсто откако го достигнаа врвот во истиот месец. Технолошкиот индекс Nasdaq 100 изгуби повеќе од 25% откако го достигна врвот во декември.

Трговците на мало купија акции во вредност од 14 милијарди долари во април, што е второ најниско зголемување од крајот на 2020 година, соопшти Morgan Stanley.

Податоците на банката покажуваат дека непрофесионалните инвеститори купуваат се попесимистички „пут“ опции, кои носат профит кога акциите паѓаат на цена, наместо „кол“ опциите, кои се сигнал за оптимизам.