Морган Стенли ги разочара аналитичарите

29

Американската банка Морган Стенли во вториот квартал од оваа година оствари профит од 2,5 милијарди долари, во споредба со 3,5 милијарди долари во истиот период во 2021 година. Вкупниот приход падна за 11 отсто, од 14,8 милијарди долари на 13,1 милијарди долари.

Профитот падна за 29% на 2,5 милијарди долари или 1,39 долари по акција, во споредба со 3,51 милијарди долари или 1,85 долари по акција пред една година, објави банката со седиште во Њујорк.

Приходите паднаа за 11% на 13,13 милијарди долари од 14,8 милијарди долари, поттикнати од големиот пад од 55% на приходите од инвестициското банкарство.

Резултатите го потврдуваат она што некои аналитичари се плашеа за Морган Стенли, која раководи со едно од најголемите операции на пазарите на капитал на Волстрит. Одделот за инвестициско банкарство оствари приход од 1,07 милијарди долари во вториот квартал, што е 400 милиони долари под проценките на аналитичарите од 1,47 милијарди долари.