Морган Стенли започнува уште една рунда на отпуштања

80

Гигантот од Волстрит, Морган Стенли, се очекува да започне нова рунда отпуштања ширум светот во следните недели, бидејќи зголемената инфлација и економскиот пад го погодија склучувањето договори, изјавија за Ројтерс три извори запознаени со планот.
Според нив, банката направила листа на технолошки вишок вработени во азиско-пацифичкиот регион, во која главно се вклучени луѓе од тимови фокусирани на бизнисот во Кина. Соговорниците на британската агенција не сакаа да бидат именувани бидејќи информацијата е доверлива.

Некои од отпуштањата ќе влијаат и на тимовите на пазарите на капитал во Хонг Конг и континентална Кина, а еден од изворите рече дека отпуштањата ќе влијаат на повеќе од 30 вработени во тимот на банката за технолошки инвестициско банкарство во азиско-пацифичкиот регион.

Намалувањето на работната сила во азиско-пацифичкиот регион ќе биде поголемо од годишното природно трошење на регионот, со конечна одлука за обемот на намалувањата допрва ќе се донесе и веројатно ќе претставува низок едноцифрен процент од глобалната работна сила на Морган Стенли. .

Банката, која на крајот на третиот квартал имаше 81.567 вработени ширум светот, според податоците на компанијата, одби да коментира.

Поради влошените изгледи за зделки и финансирање, повеќе инвестициски банки работат на планови за намалување на работните места. Голдман Сакс отпушти дел од персоналот во септември по двегодишна пауза од таквите практики за време на пандемијата, а Дојче банк, исто така, отпушти организациски делови од својата единица за инвестициско банкарство во октомври, според Ројтерс.