Москва бара прием во SWIFT: „Ако не се почитуваат руските барања…“

76

Доколку не се почитуваат руските барања, меѓународната заедница ќе мора да бара алтернатива на Договорот за жито, соопшти Министерството за надворешни работи на Русија.

„Доколку руската земјоделска банка RoselkhozBank не е поврзана со платниот систем Свифт, доколку не се решат другите проблеми поврзани со извозот на руски земјоделски производи, меѓународната заедница ќе мора да бара алтернатива на Договорот за жито“, се вели во соопштението. , според ТАСС.

Руското министерство привлече внимание на таканаречените солидарни рути, кои веќе превезуваат големи количини украински стоки, но чии трошоци се многу повисоки од трошоците за транспорт на жито преку Договорот за жито.