МОТ: Колапс на туристичката индустрија во Азија – 1,6 милиони луѓе ја загубија работата

11

Милиони азиски работници во туристичката индустрија ги загубија своите работни места како резултат на пандемијата на коронавирус, се вели во извештајот на Меѓународната организација на трудот (МОТ).

Забележано е дека поради колапсот на туристичката индустрија, само на Филипините, Виетнам, Тајланд, Брунеи и Монголија се изгубени 1,6 милиони работни места.

Извештајот покажува дека загубите на работни места поврзани со туризмот се четири пати поголеми отколку во другите индустрии, а жените се особено погодени.

Директорот на МОТ за Азија-Пацифик, Тихоко Асада-Мијакава го нарече влијанието на КОВИД-19 врз туризмот во регионот „катастрофално“.

„Дури и кога земјите во регионот силно се фокусираат на вакцинациите и развиваат стратегии за постепено отворање на границите, работните места во секторите поврзани со туризмот веројатно ќе останат под нивото од пред кризата следната година“, рече таа, цитирана од „Интерфакс“.

Повеќе од 290 милиони туристи го посетиле азиско-пацифичкиот регион во 2019 година, според Светскиот економски форум. Ова им донесе на економиите на земјите од регионот приходи од околу 875 милијарди долари. Од септември оваа година, бројот на пристигнувања во поголемиот дел од Азија е намален за 99% во споредба со периодот пред пандемијата, според извештајот на МОТ.

Високиот економист на МОТ и автор на извештајот, Сара Елдер рече дека кризата и веројатноста за бавно закрепнување на краток рок ќе ги принудат земјите зависни од туризмот да разгледаат начини за диверзификација на нивните економии.

„За закрепнувањето ќе биде потребно време и на засегнатите работници и бизниси во туристичкиот сектор и понатаму ќе им треба помош за да го надоместат изгубениот приход и да ги зачуваат своите средства“, рече Елдер.

Таа истакна дека „владите мора да продолжат да спроведуваат мерки за поддршка, истовремено барајќи да ги вакцинираат сите жители, вклучително и работниците мигранти“.